Matinspiration
Upptäck smaker som får munnen att vattnas. Inspiration från andra matkulturer är fantastiskt härligt, men nu kan ni ta steget ännu längre och verkligen äta enligt geografin.
Låt både meny, dukning samt bordsskick gå i samma landstema. Nedan kan du läsa om hur andra kulturer äter sin mat och om matens betydelse i samhället. Det är spännande och exotiskt att äta en familjemiddag som inspireras av andra länder eller världsdelar. Middagen blir extra rolig om barnen läser om något speciellt land i skolan och att ni låter familjemiddagen inspireras av det. Möblera om ert vardagsrum genom att dra fram soffbordet som har en lämplig höjd och placera ut kuddar som ni kan sitta på. Ordna en mysig belysning med tända ljus och låt varje tuggan räknas. Glöm inte drycken! Vi tipsar om viner som passar väl till våra komponerade maträtter, alltifrån libanesiska till argentinska viner. Testa autentisk mat från alla världens hörn och exceptionella smakkombinationer som du inte trodde var möjliga, med start 2/11-2023. Därefter fyller vi på med en nya matkultur kontinuerligt.
Arabisk matkultur
Ät som en riktig arab!
Araber visar ofta kärlek genom maten. I alla tider har mat och måltider varit ett sätt att markera gemenskap och kärlek. Det är ingen slump att ramadan (muslimsk högtid) avslutas med äta och dricka tillsammans. Då det arabiska folket som regel är mycket gästvänliga, kan du räkna med att vara välkommen vid det arabiska matbordet. Då kan det vara bra att veta vad som gäller.
Sallad är ett måste.
Fatoush är en god libanesisk sallad som toppas med rostad pitabröd. En färgglad favorit som kan serveras till de flesta rätter. Salladen får sin fräscha och syrliga smak från sumak (arabisk krydda) och granatäppelsirap.
Tabbouleh är en sallad med mycket persilja som smaksätts med lök, hackade tomater och lite bulgur. Ringla över olivolja och färskpressad citronjuice. Grön och välsmakande sallad som passar utmärkt som tillbehör till grillat eller på en buffé.
Fattoush, utsökt sallad med krispigt pitabröd (Libanon).
Tabbouleh är en god och nyttig libanesisk sallad med bulgur.
Pitabröd till varje måltid.
Bröd är i princip alltid förekommande vid en arabisk måltider. Brödet har en stor del i traditionell matlagning i många länder i Nordafrika och Levanten, det vill säga i Arabvärlden, men även så långt bort som Indien.
Brödets ursprung tros dock vara forntida Syrien, och på arabiska heter den här sortens bröd khubz adi. Brödsorten är mest spridd över Arabvärlden, och östra Medelhavs-området.
I västvärlden är pitabröd populärt från 1900-talet till rätter som falafel och kebab. I svenska språket är ordet pitabröd belagt åtminstone från 1986.
Så äter araber chili
Araber kryddar sällan maten med stark chili. Vill man ha stark mat serveras chilifrukter vid sidan om. På så vis kan var person själv bestämma hur stark maten ska vara.
Persisk matkultur
Iransk mat är mycket smakrik och det används en mängd med spännande kryddor som sätter piff på rätterna. I det traditionella köket används ofta bröd eller ris som kombineras med kött och grönsaker. Det persiska köket har långa anor och uppstod redan för 2000 år sedan och idag finns många av rätterna i hela mellanöstern. Ett perfekt kokt ris och riktigt mör kyckling är ett måste.
Ris är otroligt populärt och basen i många rätter. Persiskt ris har det flesta hört talas om och i landet är det känt som shirin polo. Riset tillreds och sedan läggs olika livsmedel i. Det kan variera vad shirin polo innehåller men morötter, pistagenötter, mandlar eller russin är vanligt. Iransk mat smaksätts ofta med gurkmeja, saffran, persilja och koriander.
Biryani är en populär, saftig risrätt från Iran.
Smarriga vegetariska Börek från Turkiet.
Turkisk mat
Det turkiska köket är känt för sina auberginerätter, kebab och pilaff. Turkisk mat innehåller mycket vitlök, spiskummin, stark chili och färska örter. Man äter många grönsaksrätter och lök ingår i nästan allt. Till maten äts alltid vitt bröd.
Det turkiska köket innehåller även mängder av olika risrätter. Sallad i olika former serveras alltid till maten. Soppor är också vanligt. Mynta förekommer i nästan varenda måltid.
På restaurangmenyerna återfinns ofta mängder av olika förrätter, som kallas meze. Detta kan till exempel vara röror av olika slag; baserade på tomat, paprika eller yoghurt. Friterade grönsaker
eller ostrullar (fetaostfyllda smördegsrullar som också kallas sigara börek) är också vanligt förekommande.
Afgansk mat
Potatisen är en viktig del av den afghanska maten, men den äts inte riktigt på samma sätt som i Sverige. I stället för som tillbehör är den i Afghanistan en vanlig ingrediens i grytor eller som fyllning i piroger. Bolani är en sådan pirog, som förutom potatis också brukar innehålla purjolök och koriander.
Maten i Afghanistan är ofta helt vegetarisk, eftersom det är dyrt med kött. Fläsk äter man inte alls på grund av religiösa skäl. I stället fyller man grytorna med just potatis och med bönor och linser. När man har möjlighet att festa till det bjuder man på lamm eller kyckling. En populär risrätt är qabili palow, där köttet kryddas med lök, kardemumma och svartpeppar. Smakerna är mycket mildare än i grannländerna Pakistan och Indien.
Te har en central plats i det afghanska livet – lite som svenskarnas kaffe. Till frukost dricker man chai, ett svart te som kokas tillsammans med mjölk och kardemumma. På dagarna dricker man grönt te. Och eftersom det inte är tillåtet att dricka alkohol i Afghanistan samlas man gärna runt teet även på kvällarna.
Somalias matkultur
Italienska och arabiska influenser till lunch
Det finns stora skillnader mellan matvanorna i olika delar av landet, men den typiska lunchen i Somalia är detaljerad och innehåller mycket kryddor. Många maträtter bygger på ris eller pasta som sedan kryddas och serveras med en gryta, kött, grönsaker eller fisk. I norra delen av landet har maten starkare arabiska influenser och därför äter man gärna favabönor, hummus, falafel och pitabröd. Många äter även en banan till maten.
Middagen äts sent på kvällen
I Somalia äter man ofta middag sent på kvällen, omkring kl 21. Kvällsmålet är ofta sött och består av bönor, cornbread eller vete som tillagas och sedan blandas med smör och socker. Innan sängdags är det vanligt att dricka ett glas mjölk med kardemumma. Som ni märker har Somalia en spännande mattradition med influenser från hela världen. Kryddningen gör att maten får en exotisk touch.
I Somalia äter man oftast med händerna. Helst höger hand, men ibland måste man använda båda.
Gambia
Det gambianska köket har både lokala rätter och maträtter som finns i större delen av Västafrika. Tack vare att Gambia är beläget vid kusten, så finns ett stort utbud med fisk & skaldjur. Några gambianska nationalrätter man inte bör missa inkluderar: Benechin, Yassa, Mbahal, Oyster stew, Domoda och Nyambeh.
Domoda är en fantastisk traditionell rätt från Gambia. Mustig och smakrik jordnötssås som gärna ska få puttra en lång stund för absolut godast smak och konsistens. Den kan göras på kött, kyckling, fisk eller vegetarisk.
Eritrea & Etiopien
Etiopiska och eritreanska köket kännetecknas av kryddiga grönsaks- och kötträtter, vanligtvis i form av wat, en tjock gryta serverad på injera, ett stort flatbröd av surdeg. Det är cirka 50 cm i diameter och görs av fermenterat
teffmjöl. Etiopier och Eritreaner äter dem med höger hand och använder brödet att ta upp bitar av andra rätter. Inga bestick behövs.
En guide till traditionell eritreansk mat
Den första tumregeln när man äter i Eritrea & Etiopien är att använda händerna! Att äta med händerna är vanlig praxis, inte bara i lokalbefolkningens hem utan även i diners och restauranger. Var inte rädd för att få händerna smutsiga och bara gräva i, som lokalbefolkningen gör.
Att äta etiopisk och eritreansk mat är också en social upplevelse: alla samlas runt bordet och gräver i en gemensam tallrik som delas med varandra. Östafrikansk kulturmat äts med vänner och familj.
En annan sed inkluderar att mata varandra mat med sina händer, som en handling av vänskap och kärlek. När lokalbefolkningen äter med vänner eller familj, river dom av en remsa av injera (eritreanskt tunnbröd), lindar den runt lite kött eller curry och lägger den sedan i sin väns mun. Detta kallas gursha — ju större gursha, desto starkare vänskap eller obligation.
Instruktioner på hur man äter med injera:
1. Riv av en liten bit (storleken på din handflata)
2. Sidan A – sida med hål lägger du mot sås / kött
3. Ta sås eller kött med injera (liknande indisk / Mellanöstern mat)
4. Använd fingrarna för att styra; så bitar inte faller ner när du äter.
5. Det är ok att ta / prova mer än en sås eller maträtt under varje omgång
6. Slutligen kan du fortsätta att äta bottnen av injeran där såsen först lades över, den är nu fylld med matens safter och smakrik.
Testa äkta Argentinsk mat
Argentinska köket består till stor del av olika matkulturer och mattraditioner. Köket kan liknas vid det spanska och
italienska köket, med till exempel mycket pasta. Alla rätter drygas dock ut med mycket kött. Nationalrätten är asado, som är grillat nötkött.
Empanadas, som visas i videon, är små piroger med fyllning, som också är väldigt vanliga. I Argentina är maten starkt sammankopplad med glädje, familj, vänskap, tradition, fotboll och religion.
Empanadas, underbara köttfyllda piroger som smälter i munnen (Argentina).
Så äter invånarna i Brasilien
För hela Brasilien gäller dock att en måltid i allmänhet inte anses vara komplett utan ris och bönor – arroz e feijão. Typisk är ”nationalrätten” feijoada – kött- och böngrytan, som traditionellt serveras på lördagar, med ris, finskuren kål, rostat maniokmjöl och apelsinklyftor.
Seden att ta med presenter om man besöker någon för första gången är inte självklar inom alla klasser. Däremot är det oftast ändå välkommet om man som gäst har med sig en anspråkslös present, exempelvis choklad.
När lokalbefolkningen äter används gaffeln uteslutande till att föra över maten till skeden som man äter med.
Tedrycken chimarão dricks flitigt i de sydligaste delstaterna. Ofta låter man bägaren med te gå runt bland personerna i ett sällskap och var och en får ta en klunk innan bägaren skickas vidare. I de nordligare delarna av landet är kaffe vanligare. Kaffet dricks svagt, för skandinaviska smaklökar, med mycket socker. Kaffe till kvällsmålstiden är vanligt. Vanliga är även goda fruktjuicer liksom ”nationaldrycken” caipirinha, gjord på sockerrörsbrännvinet cachaça och lime. Många dricker också kall öl i små glas (så den inte ska hinna bli varm), och det finns många inhemska ölsorter att välja bland.
Maten varierar mycket över landet och är starkt påverkad av alla olika folkgrupper. I Amazonas äter man mycket sötvattenfisk, som i fiskgrytan caldeirada, samt exotiska frukter och rotfrukter som jams och maniok (kassava). I Bahía är det starkt kryddade afrikanska arvet tydligt, i söder är det kött som gäller (till exempel rätten carne do sol, som består av torkat, saltat och grillat kött serverat med grönsaker) och längs kusten fisk och skaldjur. Söderut hittar man också mycket italiensk- men också tysk- och japanskinfluerad mat.